WebbanalysKeymetrics

Ogenerat roffande av artikel

Att citera kortare utdrag ur en artikel är en sak, men att ogenerat roffa en artikel med bild och mätlänk från ursprungssajten är anskrämligt.

Digitala spår

Se där, ännu en roffare!Med webbmätning och aktiv uppföljning dyker det ibland upp rätt märkliga digitala spår som leder till upptäckt av innehållsroffande och i värsta fall Sveriges dyraste klick (se länk längst ned).

Mer än ett citat

Skillnaden mellan citat och ogenerat roffandeInnehållsstölder upptäcks när de som tar innehåll, och återpublicerar som sitt, lämnar kvar mätkoden från den ursprungliga sajten.

Detta visar sig i form av en hänvisarsträng (eng. referrer URL) till en annan domän än den ursprungliga.

Ett färskt exempel är en artikel på Dagensanalys som knappt hann ut innan någon, troligen med en automatisk sökrobot, tagit både innehåll och bild

Inte nog med det, man publicerar det helt fräckt under eget namn.

Ett normalt förfarande vore snarare att citera utvalda delar, men även att inkludera en länk till hela artikeln vilket bygger länkar och är ett normalt förfarande.

Kanske kan man se detta som en avart på gratiskulturen, respektera istället en artikelförfattares insats med att få tillstånd till att återpublicera inklusive tydlig länk.

Och nej, det är inte OK med en diffus länk med ljusgrå text på vitt bakgrund.

Vid upptäckt är det viktigt att agera. Det finns bra och dåliga sätt, enklast är att skicka ett email om att vederbörande skall a) upphöra med innehållsstöld b) ta bort det man roffat åt sig.

Highlander moment

Den riktiga artikeln på DagensanalysSom synes i bilden på artikeln på ursprungssajten Dagensanalys är det uppenbart att bild och rubrik är samma som hos den som tagit artikeln (hela artikeln kan du läsa hos Dagensanalys via länk nedan).

"There can be only one" är en bra devis, och respekteras upphovsrätten på artiklar så elimineras tråkiga situationer.

Har man inte innehållsskapare som kan leverera till den egna sajten så förmodligen affärsidén kritiskt utvärderas och revideras.

Att proaktivt analysera och fortlöpande följa upp även serverloggar ökar chanserna för att upptäcka otillbörligt användande, men är på inget sätt 100% heltäckande utan snarare ett minimum som man bör ha som en rutin för att stävja liknande.

Ett lyckligt slut

Åtgärdat och klartEfter upptäckt och effektuerad handlingsplan så uppnåddes en enkel resolution, den roffade artikeln togs bort tillsammans med bildinnehåll.

Detta bekräftas genom att den URL som användes tidigare nu slänger upp ett 404 fel.

Ärendet kan avskrivas och upprepas förhoppningsvis inte i framtiden.

Externa länkar:

Sveriges dyraste klick

Hur mycket vill du ha betalt för att ge upp Google?

---